W dniach 26-27.08.2021 r. w Hotelu Kotarz w Brennej odbyła się konferencja pod hasłem „ Lider z powołania/Charyzma i powołanie”, zamykająca kolejną edycję Programu Lider z powołania. Podczas tego wydarzenia, łączącego środowiska biznesowe, samorządowe i artystyczne, odbyły się panele dyskusyjne poświęcone tematyce współczesnego życia, zdrowia, efektywnego zarządzania firmą lub korporacją. Uwieńczeniem dwudniowego spotkania było wyłonienie liderów w różnych sektorach.
Zaszczytny tytuł Lidera z Powołania w kategorii Lider w biznesie kapituła Programu przyznała m.in. Sławomirowi Lenarcikowi – właścicielowi Zakładu Mięsnego.
Pan Lenarcik otrzymał oficjalne wyróżnienie, jednak charyzmatycznym przywódca jest już od bardzo dawna.
Pan Sławomir, założyciel i właściciel prężnie rozwijającego się lokalnego przedsiębiorstwa już od młodych lat ciężko pracował a w wieku 19 lat został brygadzista na budowie. Kolejnym etapem było wojsko, gdzie szybko trafił do szkoły podoficerskiej i zaczął dowodzić żołnierzami. „Tak się jakoś układało, że po powrocie do cywila pełniłem już tylko funkcje kierownicze w coraz większych zakładach, aż przyszedł czas, by pójść na swoje”- wspomina S. Lenarcik.
I tak już od trzech dekad firma istnieje na rynku. Zakład ciągle inwestuje w nowe urządzenia, nowe linie produkcyjne, poszukuje nowych lokalizacji pod własne punkty handlowe, a także podejmuje szereg działań, przemierza ścieżki rozwoju, aby utrzymać swoją pozycję na rynku. Firma rozwija się, podejmując kolejne aktywności, m.in. „catering na dziko” czyli catering bazujący na produktach z dziczyzny, którą firma skupuje i przetwarza. Hubertowskie smaki to marka premium przedsiębiorstwa. Wiąże się to z myśliwską pasją właściciela.
Produkowany asortyment obejmuje ponad 130 wyrobów, z których jedna trzecia jest wykonywana według ściśle przestrzeganych staropolskich receptur, co zapewnia produktom uznaną pozycję na rynku. Właściciel prowadzi także duże gospodarstwo rolne na powierzchni 1200 hektarów. Sam nadzoruje hodowlę bydła, której znaczna część trafia do zakładu, jako mięso wysokiej, wyselekcjonowanej jakości. Od lat Panu Lenarcikowi przyświeca myśl: ”Proponujemy naszym klientom to, co chcielibyśmy sami jeść. Nie jesteśmy obojętni, gdy ktoś potrzebuje pomocy. I wszystko robimy na sto procent, bo tylko taka postawa ma sens”.
Prywatnie Pan Lenarcik jest już emerytem i wielokrotnie podkreśla, że ciągle aktywnym i bardzo zapracowanym. Żyje firmą i aktywnościami z nią związanymi, dlatego też nigdy nie ma ani jednego dnia wolnego. Ale to daje mu poczucie szczęścia, nadal ma mnóstwo planów. Do pracy motywują go ludzie, pracownicy, którym chce zapewnić miejsca pracy co, jak wiadomo, w obecnej sytuacji społecznej i gospodarczej niejednokrotnie staje się wyzwaniem. Jest człowiekiem skromnym a swoim dobytkiem chociaż w jakiejś części stara się dzielić. Firma od lat wspiera domy dziecka, szkoły oraz rozmaite przedsięwzięcia pomocowe i społeczne.
Kiedy spotyka się charyzmatyczna osobę, czuje się pewną mieszankę energii, optymizmu, pasji, wiary w cel, w ludzi, w organizację. Dokładnie taki jest Sławomir Lenarcik. Nie ukończył żadnej szkoły jak być liderem. Jego głównym nauczycielem jest samo życie a pomaga w tym wrodzony talent.